Deel |
vragen
offerte
Vraag een offerte aan
Veelgestelde vragen over Open Source Software

CMS Made Simple

CMS made simple is een open source content management systeem waarmee u op een relatief snelle en eenvoudige manier een website kunt maken en de inhoud van de site kunt beheren. Het is geschikt voor de beginnende ondernemer maar ook voor de doorgewinterde e-commerce handelaar met meerdere en uitgebreidere sites. CMS Made Simple is bedacht door Ted Kulp, die toen hij zelf een website op wilde zetten, geen ideale content management oplossing kon vinden. Vandaag de dag is CMS Made Simple uitgegroeid tot een wereldwijd gebruikt systeem met een community en team van ontwikkelaars en programmeurs.

Dankzij deze community zijn er vele add ons ontwikkeld, zo kunt u tegenwoordig toevoegingen op elke gewenste plaats in uw site plaatsen, zoals bijvoorbeeld nieuwsberichten. Deze applicatie kunt u ontwerpen op diverse manieren, zoals in CSS met XHTML. Ook is er de mogelijkheid een RSS module te gebruiken en PHP plugins in te voegen.

Veiligheid

Voor de CMS Made Simple applicatie is het niet nodig dat een rootgebruiker toegang heeft en de applicatie zelf behoeft weinig toegang om te functioneren. Alleen in een beperkt aantal directory’s is schrijftoegang benodigd en daarom zou het systeem voor dagelijks gebruik redelijk veilig moeten zijn. Bij problemen en vragen kunt u ondersteuning krijgen op het IRC van CMS Made Simple en de internetforums. Het IRC (Internet Relay Chat) is de chatroom waar veel discussies worden gevoerd en technische ondersteuning (Engelstalig) wordt verleend.

CMS Made Simple is een handig systeem waarvan het gebruik snel te leren is. In vergelijking met Joomla, Magento of Drupal is dat een groot voordeel. Aan de andere kant bieden deze drie reuzen wel meer mogelijkheden en zijn veel uitgebreider. Welke keuze voor u het beste is, hangt een beetje af van hoeveel tijd u eraan wilt besteden en welke plannen u heeft met u website in de toekomst.

Drupal

Als je één of meerdere websites op wilt gaan zetten, dan moet de beslissing genomen worden welk CMS (content management system) de basis gaat vormen. Drupal, Wordpress en Joomla, alledrie zogenaamde ‘open source’ systemen, zijn verreweg de bekendste en populairste. Er zijn veel discussies gaande over welke nou het beste zou zijn, maar laat je daar niet teveel door leiden. Het hangt namelijk helemaal van je situatie af welk CMS het beste is. Het belangrijkste uitgangspunt bij je keuze zou moeten zijn wat je toekomstplannen zijn voor je website. Wat wil je er over een paar jaar mee doen?

Wordpress is erg makkelijk in gebruik en je hebt er nauwelijks omkijken naar, daarentegen zijn de mogelijkheden nogal beperkt. Drupal is modulair opgebouwd en biedt daarmee een krachtig raamwerk om je website op te bouwen. Kenmerkend voor Drupal is dat het webdesigners en ontwikkelaars veel meer mogelijkheden biedt die al standaard in het systeem zitten. Diverse functies kunnen worden gedownload of zelf ontwikkeld en bovendien is er een sterke community waarvan de leden met elkaar meedenken. Dat Drupal meer te bieden heeft dan Joomla komt simpelweg doordat Drupal jonger is en dus de kunst heeft kunnen afkijken bij Joomla. De ontwikkelaars van Drupal konden dus mooi functies die bij Joomla ontbraken en andere hiaten, invullen. Met Drupal is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere websites te beheren met 1 CMS. Ook is er een versiebeheer beschikbaar en kan ingewikkelde content makkelijk beheerd en ingedeeld worden met het sterke taxonomy system.

Voordelen van Drupal op een rijtje:

 • Geen licentiekosten en vrij te gebruiken
 • Veel mogelijkheden. Er zijn diverse functionaliteiten en uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar en mocht een bepaalde functie nog niet beschikbaar zijn dan is er altijd de mogelijkheid terug te vallen op de community en het zelf te ontwikkelen of een ontwikkelaar in te huren.
 • Goed rechtensysteem gebruikers. Het toegangscontrolesysteem kan eenvoudig worden aangepast aan de organisatiestructuur van je bedrijf. Er kunnen bepaalde taakrollen gecreëerd worden waardoor tot in detail vastgesteld kan worden wat binnen die taakrol wel en niet mag, zodat alle personen uitsluitend toegang hebben tot wat nodig is.

Deze brede inzetmogelijkheden én het zeer uitgebreide aanbod aan functionaliteiten zijn natuurlijk fantastisch en vormen de sterke kant van Drupal. Maar dit voordeel is tegelijkertijd een nadeel. Niet elke site heeft zoveel mogelijkheden nodig en niet iedere website-eigenaar is tegelijk een ontwikkelaar. Om je site met Drupal te beheren, zul je behoorlijk handig moeten zijn. Daarom is Drupal een CMS dat veelal door grotere bedrijven wordt gebruikt.

Joomla

Er zijn diverse open source systemen beschikbaar om uw website mee te bouwen. De bekendste zijn Joomla, Wordpress, Drupal en TYPO3. Op het moment is Joomla de meest gebruikte open source CMS (Content Management Systeem) ter wereld en het systeem wint nog steeds aan populariteit. Joomla wint dan ook regelmatig prijzen in de categorie beste CMS en meer en meer grote gevestigde en ook kleinere bedrijven kiezen voor Joomla.

Wat is Joomla en voor wie is het geschikt?

Joomla is een open source software om een website mee te bouwen. Daar is wel een ervaren websitebouwer voor nodig. Joomla biedt een heleboel functionaliteiten en is bovendien uit te breiden met extra mogelijkheden onder verschillende namen zoals componenten, extensies, plugins, addons of modules. Een website gebouwd met Joomla kan variëren van uiterst eenvoudig tot zeer geavanceerd. Het kan gaan om websites van particulieren, bedrijfswebsites van kleine en middelgrote bedrijven, zelfstandigen, horeca, startende ondernemers, verenigingen, stichtingen, persoonlijke websites, noem maar op. De mogelijkheden voor het opzetten van een pakkende website zijn eindeloos en voor alle doeleinden geschikt.

Redenen om voor Joomla te kiezen

Leuk

Werken met Joomla is erg aantrekkelijk, zo is een prettige bijkomstigheid van werken met Joomla, de ondersteuning van de grootste community van ontwikkelaars die er is. Op die manier beschikt u over kennis van echte specialisten en het maakt het werk erg dynamisch. De mogelijkheden van de grootste database aan 3rd party plugins biedt veel extra leuke functionaliteiten, denk bijvoorbeeld aan een commentaarsysteem, fotoalbum of forum. De community denkt mee, stimuleert creatieve ideëen en opent de weg voor functionaliteiten die u niet voor mogelijk had gehouden.

Lage prijs

Open source systemen zijn over het algemeen gratis en dat is vooral voor kleinere bedrijven een reden om voor open source te kiezen. Soms zijn er wel bijkomende kosten. Het voordeel van bijvoorbeeld Wordpress is dat het zo gemakkelijk is en men er geen omkijken naar heeft, daarentegen zijn de mogelijkheden nogal beperkt. Joomla is open source en gratis én biedt eindeloos veel mogelijkheden om zelf te ontwikkelen, iets wat bij Wordpress niet kan.

Community

De ontwikkeling van Joomla gaat continu door. Eén van de redenen om voor Joomla te kiezen is, zoals hierboven ook al genoemd werd, het bestaan van de grote community. Professionele ontwikkelaars staan zo steeds met elkaar in contact; ze vullen elkaar aan, geven elkaar advies en dat zorgt voor een positieve instelling en het stimuleert de ontwikkeling.

Uitgebreide mogelijkheden

Het aanbod aan gratis en betaalde uitbreidingen is enorm. Zo kunt u de website makkelijk uitbreiden met extra functionaliteiten en extensies, dit kunnen simpele verbeteringen zijn maar ook zeer geavanceerde onderdelen. Soms geniet een closed source commercieel CMS de voorkeur, zoals bij specialismen waar een Joomla site niet aan kan voldoen. Maar gezien de lijst met extensies lijkt die kans erg klein.

Website bouwer inhuren

Blijft wel het feit dat Joomla geschikt is voor de meer ervaren websitebouwers en niet direct voor beginners. Wilt u toch de voordelen en uitgebreide mogelijkheden van Joomla, dan kunt u altijd een websitebouwer inhuren die de wat ingewikkeldere zaken afhandelt.

Magento

Als e-commerce platform is Magento nog vrij nieuw, maar krijgt in snel tempo steeds meer voet aan de grond. Magento is vooral ontworpen voor het bouwen van webwinkels (e-commerce) en het systeem biedt talloze functionaliteiten om uw webwinkels helemaal naar uw wens en smaak aan te passen. Magento is een open source systeem wat betekent dat er talloze ontwikkelaars en ICT specialisten aan het platform meewerken. ICT specialisten kunnen nieuwe toepassingen maken en oude functionaliteiten verbeteren, zo is Magento altijd in ontwikkeling en bezig een altijd zo optimaal mogelijk systeem te zijn.

Functionaliteiten

Bij Magento wordt dus voortgeborduurd op de ervaring van eindeloos veel webwinkels en hun ontwikkelaars, daardoor zijn de mogelijkheden zeer gevarieerd. Dit maakt Magento tot een professionele en flexibele oplossing voor de opzet van uw webwinkel.

Enkele voorbeelden van geïntegreerde mogelijkheden zijn:

 • Internationaal platform, dus ondersteuning voor diverse talen
 • Veel ontwerpen mogelijk dankzij eindeloos veel templates, maar ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden
 • Verschillende betalingsmogelijkheden
 • Search Engine Optimization
 • Verschillende tools voor o.a. sales en e-Marketing
 • Analisering door middel van statistieken en rapportage
 • Productinformatie en catalogusbeheer
 • Klantenbeheer en klantenservice
 • Orderbeheer
 • Verschillende verzendmogelijkheden en verzendkostenstructuren
 • Mobiele webwinkels/mCommerce d.m.v. iPhone extensie

Wat heb je nodig

Om met Magento een webwinkel te starten en onderhouden, heeft u een server nodig waarop Apache, PHP en MySQL zijn geïnstalleerd. Magento is gebouwd op het Zend Framework. Deze combinatie is minimaal vereist om met de Magento webshop van start te kunnen gaan. Het pakket voor de webshop omvat complete eCommerce functionaliteit, met ruim 75 koppelingen naar betaalmethoden. De betaalsystemen die in Nederland standaard zijn (bijvoorbeeld iDEAL), zijn met Magento makkelijk op te zetten.


Redenen om voor Magento te kiezen

 • Hoewel complex is het systeem overzichtelijk en voor experts vrij eenvoudig; ontwikkelaars kunnen er snel en professioneel een webwinkel mee opzetten.
 • Het gebruiksvriendelijke ‘back-end’ systeem maakt een webwinkel gebouwd met Magento erg makkelijk te beheren, dat spaart de eigenaar erg veel tijd en geld.
 • De populariteit wereldwijd. Daardoor is het aantal specialisten verbonden aan het platform van Magento zeer talrijk en bovendien zijn er veel samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld TNT verzendservice, Ideal e.d.

Nadelen van Magento

Magento is een open source webwinkel software die snel groeit in populariteit. Sterke punten van Magento zijn, zoals boven ook al genoemd, het feit dat het een zeer compleet systeem is met erg veel functionaliteiten. Maar dit sterke punt is tegelijkertijd ook het zwakke punt; de complexiteit van het geheel vraagt een kennis en ervaring waar lang niet iedere ondernemer over beschikt waardoor men een professionele websitebouwer moet inhuren. Een ander bijkomend nadeel is dat kosten voor ontwikkeling en voor hosting vaak behoorlijk op kunnen lopen. Het updaten is ook vaak niet erg simpel wat ook weer bijkomende kosten met zich mee kan brengen.

Conclusie

Magento biedt een complete software en is ideaal voor het opzetten van webshops door ervaren ontwikkelaars. Voor de kleinere bedrijven die het meeste zelf willen doen is het echter minder geschikt.

osCommerce

Deel I van onze vergelijking tussen de verschillende open source e-commerce softwarepakketten behelst het langst lopende en tot nu toe meest succesvolle ecommerce pakket: osCommerce. Het project werd in 2000 gestart en telt volgens hun eigen berichtgeving op dit moment zo’n 11.000 live shops wereldwijd. osCommerceheeft een zeer actieve community van gebruikers en freelancers die ervoor zorgen dat elke denkbare functionaliteit die niet standaard in het pakket zit, in een contributie wordt gegoten. Deze contributies, te downloaden via een aparte pagina, zijn eveneens gratis te gebruiken. Weliswaar te gebruiken op eigen risico (zijnde zonder garantie van het core osCommerce developers team) maar met een beetje kritisch oog kan de kwaliteit van een osCommerce contributie meteen op waarde geschat worden.

Out-of-the-box

osCommerce out-of-the-box (wanneer u het voor de eerste keer gedownload en geïnstalleerd hebt) is te vergelijken met pakweg een Fiat Multipla. Alles zit erop en eraan, en er is ruimte zat voor verschillende indelingen en soorten gebruik. Dit is meteen één van de sterke en de zwakke punten van osCommerce: door de modulaire opbouw van de verschillende blokken in de lay-out kan u er alle kanten mee op, maar u moet er wel wat tijd insteken om het er goed te laten uitzien. In de contributies is hier reeds rekening mee gehouden, er kan onder andere een template systeem geïnstalleerd worden dat het gemakkelijk maakt om templates over je shop te leggen. Een template is een geheel aan html-, php- en css-code dat ervoor zorgt dat de site in één klap een volledig eigen uiterlijk krijgt.

Standaard functionaliteiten van osCommerce

Standaard heeft osCommerce alle minimale vereisten van een e-commerce pakket. Ten eerste is er een zeer gemakkelijk en intuïtief te gebruiken administratie. Het ziet er allemaal nogal basic uit, maar mede omdat er in het begin geen complexe mogelijkheden zijn met betrekking tot bijvoorbeeld het beheren van producten bent u er in één-twee-drie mee weg. Aan de front-end kant zijn de belangrijkste functionaliteiten aanwezig zoals home-, categrie- en productpagina; nieuwe producten, promoties, reviews, uitgebreide zoekmogelijkheid en klantbeheer.

We gaan u niet lastig vallen met een exhaustieve lijst maar op deze pagina vindt u meer info over de standaard functionaliteiten. Wat er vooral goed geregeld is in osCommerce is de mogelijkheid om snel een meertalige site op te zetten. Het framework is zo opgebouwd dat de taalpagina’s volledig los gedefinieerd zijn van de core code en dat u met een vingerknip elke denkbare taal kan installeren. Online verkopen in meerdere landen wordt op die manier een reële mogelijkheid. Over het algemeen zijn de sterke punten van osCommerce de snelheid en flexibiliteit om het pakket volledig naar uw eigen hand te zetten.

Wat ontbreekt er?

Wat ontbreekt er standaard in osCommerce? Wel, om te beginnen is het bestelproces nogal langdradig. Het optimaliseren van conversie wordt steeds belangrijker, dus u kan er maar beter voor zorgen dat uw bestelproces lean and mean is om al het mogelijke uit uw e-commerce oplossing te halen. Een tweede groep functionaliteiten die ontbreekt is het geavanceerde omgaan met promoties, cross- en upselling, recommendations, etc. vanuit de admin. Dit zijn functionaliteiten die bezoekers steeds vaker als normaal beschouwen en waar elke zichzelf respecterende webshop een vorm van in huis moet hebben om de verkoop te kunnen maximaliseren. Nogmaals; al deze zaken zijn te installeren via de contributies maar zitten dus niet in het standaardpakket.

In maart 2009 werd door het osCommerce team osCommerce 3.0 aangekondigd, waar veel van deze nog ontbrekende functionaliteiten standaard wel in verwerkt zijn. Een hele sprong vooruit dus, ware het niet dat deze release nog in alpha fase zit en met andere woorden nog niet 100% geschikt is om er een live shop mee uit de grond te stampen.

Externe hulp

Voor een beetje een doe-het-zelver met wat vrije tijd bent u zo weg met de PHP en HTML-code van osCommerce, zeker als u voor de obstakels raad zoekt op de osCommerce forums. Indien het niet uw ambitie is om fulltime developer te worden raden we u echter aan om uw kostbare tijd te concentreren op het uitbouwen van de business en het ontwikkelen aan iemand anders over te laten. Ook hier komt weer een sterk punt van osCommerce naar voren. Het pakket is zo eenvoudig en bestaat reeds zo lang dat er meerdere bronnen zijn met freelancers die u kunnen helpen bij het in elkaar zetten van uw ideale ecommerce machine. De meeste freelance webdevelopers kennen genoeg PHP om rechtstreeks met osCommerce aan de slag te kunnen en velen hebben reeds met het pakket geëxperimenteerd.

osCommerce gepimped

Als laatste halen we nog even de gepimpte versies van osCommerce aan. Dit zijn osCommerce installaties waar reeds een aantal basis-contributies op zijn geïnstalleerd zodat u van een “betere” basis vertrekt. Let wel op, vaak is men hier met de core code van osCommerce bezig geweest waardoor het moeilijker wordt om contributies te installeren of later te upgraden indien er een nieuwe versie van de basiscode komt. Ook wordt in versie 3.0 van osCommerce reeds veel van de functionaliteiten verwacht die in deze opgewaardeerde versies zitten. Kijk voor meer informatie op de websites van OSC Max, Zencart en CRE Loaded.

Samenvattend

Nog even de voor- en nadelen van osCommerce op een rij:

 • Zeer flexibel systeem
 • Gemakkelijk te gebruiken Admin
 • Het meeste aantal contributies van elk pakket
 • Zeer grote community en freelancers voor hulp en externe ontwikkeling
 • ietwat verouderd in functionaliteit
 • Out-of-the-box niet echt bruikbaar
 • Het volledig naar de hand zetten van het pakket kan veel tijd vergen omwille van de grote hoeveelheid te installeren contributies

PrestaShop

PrestaShop is een mooie, professionele en veilige open source e-commerce oplossing die gratis te downloaden is. Het werd in 2007 ontwikkeld in Frankrijk in Parijs en is sindsdien in rap tempo uitgegroeid tot een wereldwijd gebruikte webwinkel. Er is een enorme community gevormd waar PrestaShop gebruikers veel voordeel van hebben. Veel ondernemers kiezen voor PrestaShop omdat het tegelijkertijd een moderne en uitgebreide oplossing biedt voor de webshop en toch makkelijk te leren en te gebruiken is. Het is search-engine vriendelijk, de meeste functies zijn goed doorontwikkeld en gebruiksvriendelijk ontworpen. PrestaShop maakt met behulp van AJAX functionaliteiten handig gebruik van web 2.0 functies. De webwinkel oplossing is ontwikkeld voor PHP en maakt gebruik van de database MySQL.

Laagdrempelig

Het opzetten van een webwinkel met PrestaShop is dus laagdrempelig en goedkoop. De opstartkosten zijn veel lager dan bijvoorbeeld Magento of Drupal en dankzij de vele tools en functionaliteiten die gebruikt kunnen worden zonder daar extra licentiekosten voor te hoeven betalen, is het niet moeilijk om een online webshop succesvol te lanceren en beheren. Verder is, dankzij de community, het aanbod aan uitbreidingen die gratis en soms betaald, te downloaden zijn ook heel groot. Dit biedt u de mogelijkheid u zelf te onderscheiden van andere online webwinkels, omdat u uw ‘etalage’ precies zo kunt inrichten als u wilt en kunt uitbreiden als dat nodig is.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan PrestaShop. Zo is het echt gericht op kleine en beginnende webshops en bedrijven die ook online producten willen verkopen. Er is echter wel een gebrek aan gratis functionaliteiten en modules. De meeste modules die u nodig heeft om een volledige webwinkel te laten draaien, kosten geld. Verder is de standaard template ook wel echt ‘basis’ en lite. Hoewel dat ook wel weer aangepast kan worden.

Kortom, PrestaShop heeft veel voordelen, vooral voor de beginnende ondernemer. Hieronder de belangrijkste kenmerken van PrestaShop nog een keer op een rijtje:

Flexibiliteit

In de ‘back office’ (de admin tool van PrestaShop) is het heel eenvoudig om in uw webshop wijzigingen te maken door het toevoegen of verwijderen van functionaliteiten.

Templates

Er zijn oneindig veel mogelijkheden met de templates omdat ze aangepast worden of webbouwers kunnen zelf templates maken.

Schone programmeercode

Dit maakt het werk voor de webprogrammeurs makkelijk; de technische infrastructuur en het framework zijn goed geprogrammeerd en duidelijk.

Lichtgewicht

De PrestaShop software neemt maar weinig ruimte in beslag; ongeveer 5.5 MB. Bovendien is het eenvoudig en snel te installeren en te updaten. Zelfs met een trage internetverbinding kunt u dus een webshop beginnen met PrestaShop.

Eenvoudig in gebruik

De structuur van de menu’s is slim opgezet, met hoofd tabs en submenu’s eronder. Het invoeren van producten is heel simpel, tijdens het hele proces worden er duidelijke aanwijzingen gegeven.

Conclusie

PrestaShop is een gebruiksvriendelijke oplossing voor de startende e-commerce ondernemer. U kunt uw webshop volledig personaliseren door gebruik te maken van verschillende modules. Nadeel is dat veel van deze modules niet gratis zijn. Verder is de community van PrestaShop nog vrij jong, aan de andere kant groeit deze in een rap tempo.

TYPO3

TYPO3 is een open source content management systeem dat in eerste instantie gestart is als een commercieel systeem door de Deen Kasper Skårhøj. Begin 2000 werd TYPO3 gelicenseerd onder de GNU General Public License en omgezet in een open source systeem. Dankzij de inspanningen van de Nederlandstalige community is sinds eind 2001 de software én de documentatie van TYPO3 ook in het Nederlands beschikbaar. TYPO3 maakt gebruik van de server-scripttaal PHP en database MySQL en de eigen taal TypoScript.

Waarom TYPO3?

Doordat TYPO3 een open source oplossing is, biedt het een goedkope oplossing voor het bouwen van uw website. U hoeft geen extra licentiekosten te betalen voor het gebruik, wat bij veel andere systemen wél het geval is. Hieronder de voordelen op een rijtje:

Community

TYPO3 heeft een enorme, ook Nederlandstalige, community achter zich. Daardoor wordt steeds de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid in de gaten gehouden en bovendien wordt er continu aan de ontwikkeling gewerkt. Ook voor vragen en advies bij problemen kunt u op de community terecht.

Meertalig

TYPO3 is vanaf de basis meertalig opgebouwd, waardoor meertalige websites makkelijk te realiseren zijn. Daarnaast is ook het hele systeem voor het beheer van uw website, front- en backend, in zo goed als alle talen beschikbaar.

Modulair opgebouwd

TYPO3 is opgebouwd uit modules, waardoor het mogelijk is in later stadium extra functies in te bouwen. Er zijn enorm veel modules beschikbaar, dus de mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt.

Welke functionaliteiten heeft TYPO3?

 • Gastenboek
 • Forum
 • Enquete (Polls)
 • Nieuwsbrief
 • Rating
 • Gerichte personalisering

Maar er zijn nog veel meer functionaliteiten beschikbaar. Zo zijn er diverse functies voor editing, voor het gebruik door site administrators, templates en veiligheid.

De voor en nadelen van TYPO3

TYPO3 heeft, net als alle andere systemen, voor- en nadelen. Eén van de punten die TYPO3 populair maakt is de uitgebreide rechtenstructuur waarbij tot in het kleinste detail de toegang kan worden bepaald voor verschillende groepen en niveaus. Verder wordt u met TYPO3 in staat gesteld om vrijwel elke website op te bouwen en eenvoudig te onderhouden. Dankzij de modulaire opbouw van het systeem kunt u zo’n beetje elk denkbare functie downloaden of (laten) schrijven. Er zijn al ruim 3500 modules beschikbaar. Maar deze uitgebreidheid is tegelijkertijd het grootste nadeel van TYPO3. Door de complexiteit is het een stuk lastiger om het systeem eigen te maken. Door de talloze mogelijkheden bestaat er eindeloos veel documentatie en bovendien heeft TYPO3 een eigen computertaal: TypoScript.

Heeft u eenmaal TYPO3 geïnstalleerd, dan zult u heel erg veel moeten lezen. Het systeem is te complex om even binnen een week een eigen website op te zetten. Begin met het eigen maken van de basis en leer daarna pas hoe de modules werken zoals AutoParser en Templavoila. Met deze modules kunt u HTML templates in lezen en de id’s vervangen door dynamische content. Als u zich eenmaal het systeem eigen hebt gemaakt, is het wél mogelijk om in korte tijd een nieuwe site op te zetten.

Kortom, TYPO3 is een goed systeem, maar kost de nodige investering qua tijd en studie.

WordPress

Wordpress is een handig systeem om te gebruiken als je een website wilt crëeren waarin je blogs wilt plaatsen. Hoewel Wordpress vaak geassocieerd word met bloggen, kan het ook voor vele andere gebieden een handig content management systeem zijn. Het grote voordeel van Wordpress is het gebruikersgemak, en dat maakt het vinden van creatieve oplossingen een stuk makkelijker. Zo kan het bijvoorbeeld ook gebruikt worden door werknemers die een interne website willen gebruiken om documenten, aantekeningen en opmerkingen te delen. Met Wordpress eenmaal geïnstalleerd, is het een makkelijke- en snelle manier om meteen aan het werk te gaan. Er hoeft weinig geleerd en geoefend te worden om het systeem gebruiken.

Omdat WordPress al opgezet is als blogsysteem is het ideaal in gebruik voor bloggen; comments zijn al in het systeem ingebouwd naast diverse functies als pingen, multiblogger profielen, trackbacks en nog veel meer. De keerzijde van WordPress is dat er weinig aan het systeem te veranderen is, mensen die graag meer geavanceerde dingen willen ontwikkelen en aanpassen, hebben aan WordPress geen goed CMS. Wordpress is namelijk zo opgezet dat het mensen weerhoudt van aanpassingen maken. De bedoeling is dat het op een bepaalde manier gebruikt wordt zonder modificaties.

Hier zijn de voor- en nadelen van Wordpress nog eens kort samengevat:

Voordelen:

 • Meestal gratis, tenzij je een geheel eigen uniek ontwerp en/of volledige functionaliteit in Nederlandse taal wilt
 • Eenvoudig te installeren. Als je webhostingpakketten met CPanel of Installatron ondersteuning gebruikt, is het zelfs met een paar klikken van je muis voor elkaar.
 • Meertalig veel toepassingen zijn te kiezen in het Nederlands
 • Ruim 8000 plugins beschikbaar
 • Scripts en codering van WordPress zijn licht en zorgen dat de website snel laadt.
 • Makkelijk in gebruik waardoor ideaal als CMS
 • Zeer makkelijk te leren
 • Uitgebreide optimalisatiemogelijkheden voor zoekmachine (Google SEO)
 • Eigen interface (template) design

Nadelen:

 • Niet ontwikkelaarvriendelijk
 • Plugins zijn standaard, waardoor het soms niet precies zo werkt als je zou willen. In dat geval moet alsnog een programmeur ingehuurd worden.
 • Themes zijn standaard en daardoor ook soms niet precies hoe je het zou willen. Daarvoor moet dan weer een webdesigner ingehuurd worden.
 • Upgrades functioneren niet altijd goed
 • Advertenties: als je de gratis versie van WordPress.com gebruikt dan worden er af en toe advertenties getoond op jouw blog. Als je dat niet wil, dan kost je dat 30 dollar per jaar
 • Domeinnaam: van Wordpress krijg je standaard een domeinnaam eindigend op wordpress.com. Wil je een eigen domeinnaam of eindigend op .nl of .be dan betaal je daarvoor 17 dollar per jaar. Op zich niet veel, want bij elke willekeurige provider betaal je meer voor het vestleggen van je domeinnaam en de webhosting samen.

Zen Cart

Bij het opzetten van een webwinkel heeft u een zogenaamd content management system nodig, een CMS. Het aanbod van de gratis ‘open source’ systemen en betaalde gelicenseerde systemen is enorm. In dit artikel geven we wat meer informatie over de open source oplossing Zen Cart. Zen Cart is een gebruiksvriendelijk webwinkel systeem. De kracht van Zen Cart is dat het ontwikkeld is door een groep mensen die ‘het klappen van de zweep’ kennen; winkeliers, ontwerpers, programmeurs en adviseurs die vanuit hun ervaring menen dat e-commerce anders en beter kan. Bij Zen Cart is dus helemaal uitgegaan van de behoeften van de ondernemers en de klanten. Zen Cart maakt gebruik van PHP en een MySQL database.

Installatie van Zen Cart

De meeste hosting bedrijven gebruiken Simple Scripts of Fantastico, wat goede installatie applicaties zijn om Zen Cart te installeren. Als u hier gebruik van maakt, scheelt het een hoop tijd en hoeft u niet zelf databases aan te leggen. Zen Cart is een standaard shopping cart dus is het niet zo moeilijk om ermee van start te gaan. U kunt het ook helemaal zelf installeren, maar dan moet u heel goed de instructies doornemen en dat kost wel wat tijd. Maar het is alleen aan te raden de installatie zelf te doen als u voldoende kennis heeft van PHP en MySQL want er zullen wat files aangepast en FTP tools gebruikt moeten worden.

Voordelen van Zen Cart

 • Zen Cart is open source en dus gratis.
  Er is een grote enthousiaste community waar u met vragen of voor advies terecht kunt. De community heeft ook gezorgd voor talloze add-ons die u kunt downloaden, zoals administratieve tools en extra talen.
 • Ideaal product management system
  Zen Cart is zoals gezegd, ontworpen door o.a. webshop eigenaars, daardoor is het superhandig in het beheren van producten. Het omvat functionaliteiten als:
  • De mogelijkheid uw producten in te delen in categorieën en subcategorieën
  • Het organiseren en controleren van voorraad
  • De mogelijkheid attributen te maken voor uw producten, zoals kleur, maat enz.
  • De mogelijkheid om bulk producten te creëren met de Easy Populate add-on
  • Het schrijven van reviews over de producten
  • Elke optie kan altijd aan- en uitgezet worden.
 • Een uitgebreid aanbod aan templates, de meeste gratis.
  Uiteraard wilt u uw webshop onderscheiden van de rest. Daarom is het belangrijk dat uw webwinkel er tussenuit springt qua uitstraling en ontwerp. Zen Cart heeft een uitgebreid aanbod aan gratis templates en ook nog eens unieke templates waar u wel wat voor moet betalen. De gratis templates zijn te downloaden via de Zen Cart website, waarmee u makkelijk de layout en kleuren van uw site kunt aanpassen.
 • Uitstekende community support
  Helaas is er geen officiële support of klantenservice van Zen Cart. Daarentegen is er een sterke en hoog ontwikkelde community van Zen Cart gebruikers waar u altijd met vragen terecht kunt.
 • Zen Cart wordt ondersteund door alle in Nederland gangbare betaalmethoden zoals Paypal, iDeal etc.

Conclusie

Een nadeel van Zen Cart is dat upgrades en add-on integraties tijdrovend en lastig zijn. Maar over het geheel genomen doet Zen Cart niet onder voor software pakketten als Magento en osCommerce, het biedt zelfs meer functionaliteiten. Kortom, Zen Cart is een goede optie voor de beginnende e-commerce ondernemer met ambities.

 

Menu

Meest bekeken

Nieuws

Nieuwsbrief

*  E-mailadres:
*  Code:

Werkwijze

 • innovatie is de standaard
 • kwaliteit wordt meer gewaardeerd dan groei
 • cliënten worden gerespecteerd
 • integriteit en authenticiteit
 • hard werk en inzet worden beloond
 • meetbare resultaten


Alle prijzen op deze website zijn exclusief 21% B.T.W.
© Copyright Style & Design ICT. Alle rechten voorbehouden. All rights reserved. Style & Design ICT is een onderdeel van Nesh Media Groep